Inomhustemperatur

För att få en jämn inomhustemperatur, även om vädret utanför varierar, så har vi justerat så att alla lägenheter ska ha en rumstemperatur på lägst 20 grader.

Under sommarmånaderna är lägenheten ofta varmare tack vare att solen värmer. Kroppen vänjer sig vid en högre inomhustemperatur och när hösten sedan kommer kan du uppleva det som kallt och ruggigt inomhus. Det beror delvis på att värmesystemet inte hunnit med att ställa om till att producera mer värme och dels på att huskroppen inte hunnit bli uppvärmd fullt ut.

Vi följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus och använder mätmetoden indikerande mätning av lufttemperatur.

Uppvärmningsteknik

Vår uppvärmning består dels av radiatorer (element) samt värmeåtervinning som återföring via ventilationen.  

Några saker att tänka på

Självklart ska du inte frysa och det finns några enkla saker som du kan göra för att få ett bättre inomhusklimat.

  • Kontrollera läget termostaterna på radiatorerna. Ju högre siffra desto varmare. Ibland kan det ta ett tag innan värmen kommer igång. Våra termostater ska stå på 6 för att radiatorn ska en temperatur på 22 grader vilket ger en ungefärlig temperatur på 20 grader i rummet.

  • För att värmen ska spridas i hela lägenheten är det viktigt att inga möbler eller gardiner täcker för och stoppar cirkulationen.

  • Har du persienner så fäll ner dem under kalla nätter för att ökar fönstrets motståndskraft mot värmeförluster.

  • Vädra snabbt med tvärdrag. Fem minuters ordentlig vädring fräschar upp luften inomhus och sparar energi jämfört med om du låter fönstren ständigt stå på glänt.

  • På vintern blir luften torr och då kan den upplevas som kallare. Gröna växter inomhus hjälper till att fukta luften och därmed få ett bättre inomhusklimat.

  • På hösten kan det vara stora skillnader i temperatur mellan dag och natt och det tar ett tag för huset att värmas upp. Det kan då vara skönt att sätta på sig en extra tröja och något varmt på fötterna.

Frågor och svar om inomhustemperatur

Vad ska temperaturen vara i min lägenhet?

Temperaturen i din bostad ska vara lägst 20 grader, vilken är den normala överenskommelsen på marknaden mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen. Om det är kallare än så kan det bero på att vädret har slagit om snabbt och att fastighetens värmesystem inte hunnit med att ställa om till att producera mer värme. Det kan också finnas luft i radiatorerna eller ventilen i termostaten på radiatorn kan ha fastnat i stängt läge.

Hur mäter jag temperaturen i min lägenhet?

För att mäta om rummet håller rätt temperatur är det viktigt att du mäter på rätt sätt. Du mäter lufttemperaturen i mitten av rummet ca 1,5 meter upp från golvet. Är det 20 grader har du en normal inomhustemperatur.

Radiatorerna är kalla, betyder det att värmen är avstängd?

Lägenheterna värms i första hand upp av återföring av värmeåtervinning via ventilationen. Det är alltså inte säkert att radiatorerna alltid används. Värmen styrs automatiskt av sensorer som mäter utetemperaturen samt temperaturen i ett tiotal lägenheter. När utetemperaturen varierar mycket kan det ibland förekomma en viss fördröjning i värmesystemet. Radiatorn kan alltså vara kallt om temperaturen i lägenheten är över 20 grader.

Eftersom radiatorn är gjord av metall så känns den också kallare än andra saker i lägenheten.

Det blåser kall luft från ventilationen

Luft som förflyttar sig upplevs kallare än luft som står still. Med största sannolikhet är luften som kommer från ventilationen varmare än luften i rummet men upplevs inte så.

Behöver jag avlufta mina radiatorer?

För att få ut maximalt med värme ska radiatorn vara varm upptill och kallare längre ner. Tänk på att inte täcka för radiatorerna med tjocka gardiner eller möbler. Ibland behöver radiatorn avluftas, det gör du enklast själv med en vanlig flatmejsel.

Vad gör jag om temperaturen är under 20 grader?

Läs mer om rutinen under Felanmälan inomhustemperatur.